Aanbod outreachende ondersteuning

    Wat?

De diagnostische deskundigheid van een OOOC wordt bij Outreachende ondersteuning ingezet als verdiepende ondersteuning voor de lopende hulpverlening. In tegenstelling tot vraagverheldering en handelingsgerichte diagnostiek is dit aanbod eerder gericht naar de jeugdhulpaanbieder(s). We gaan inzicht verhogend aan de slag door te werken op een verklarend niveau en bieden een ondersteunende vertaling aan de werkvloer. Hierdoor kan de aanwezige hulpverlening en het huidige cliënttraject gecontinueerd worden.

Voorbeelden van ondersteuningsvragen zijn:

  • Zoektocht naar aangrijpingspunten voor ondersteuning, aanpak en/of deblokkering van de situatie.
  • Ondersteuning van hulpverleners binnen de ontwikkeling van een eigen beeldvorming, diagnostiek of behandeling van de hulpvraag.
  • Psycho-educatie naar betrokken hulpverleners over een diagnostisch beeld en een diagnostische vertaling naar de praktijk toe.
  • Ondersteuning in het denken en begeleiden vanuit een specifiek theoretisch kader of diagnose (hechtingstheorie, trauma, sociaal-emotioneel ontwikkeling, GES, ASS, …).
  • Wanneer er nood is aan een extern en derde perspectief over het hulpverleningsproces van de jongere (intervisie).
  • Zoeken naar aanvullende oplossingsmodellen en/of ondersteunende hulp binnen de brede instap of netwerk.
  • Advies over een tussentijds traject in afwachting van de opstart van de gerichte doorverwijzing.

     Voor wie?

Outreachende ondersteuning richt zich naar het hulpverleningsnetwerk dat samenwerkt met kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar en hun context in een kwetsbare situatie. Er zijn ernstige bezorgheden waarbij het hulpverleningstraject dreigt vast te lopen of waarbij er vragen zijn over het huidige hulpverleningstraject. Bijvoorbeeld, is het huidige aanbod nog toereikend op basis van de cliëntevolutie?

     Hoe?

Via een open dialoog willen we samen met de aanmelder de cliëntsituatie beter begrijpen. Hierdoor kunnen gerichte acties geformuleerd worden over het verder zorgaanbod van de cliënt. In tegenstelling tot het diagnostisch aanbod richt Outreachende ondersteuning zich op het team, hulpverleningsnetwerk rond de cliënt en niet op het cliëntsysteem zelf. Afhankelijk van de vraag stellen we één of meerdere medewerkers ter beschikking die over de nodige deskundigheid beschikken om een ondersteunend antwoord te zoeken op de gestelde hulpvraag.

Outreachende ondersteuning bestaat uit een aantal contactmomenten met het begeleidende team of betrokken hulpverleners met als doel een gericht antwoord te bieden op de ondersteuningsvraag. Omdat het hier gaat om zeer concrete en gerichte antwoorden is het belangrijk dat alle betrokken hulpverleners in het cliëntsysteem ook betrokken worden in de consultvraag.

Voorwaarden?

  • Hulpvraag komt van of wordt gedragen door de aanmelder.
  • De organisatie, het team en/of hulpverleningsnetwerk is bereid om in het traject te stappen.
  • De regio betreft Oost-Vlaanderen.

Bijkomende vragen?

Indien er nog inhoudelijke vragen zijn, kan je ons mailen: rtj.diagnostiek@jeugdhulpdonbosco.be.

Je kan de teamleden van het ambulant team bereiken op het telefoonnummer 09 233 96 16.

De contactpersonen zijn Virginie De Pla, Els Bernaert of Lisa Waeytens