Onze geschiedenis

De salesianen van Don Bosco startten in 1988 aan de kust met een dagcentrum voor twaalf schoolgaande jongeren vanaf zes jaar met opvoedingsproblemen.
 

De keuze voor Oostende gebeurde vanuit de vaststelling dat er in die stad een echte grootstadproblematiek aanwezig was en er relatief weinig voorzieningen waren om jongeren in nood en in hun vrije tijd op te vangen. Reeds van bij de aanvang koos de salesiaanse gemeenschap om met De Takel een laagdrempelige en gediversifieerde werking uit te bouwen voor jongeren en gezinnen.
 

Na de opstart van het dagcentrum met een expliciete hulpverleningsopdracht engageerden de Salesianen zich vanaf 1990 voor de organisatie van een jeugdhuis als pleisterplek voor de jongeren vanaf 12 jaar uit de omliggende wijken en enkele jaren later richtten ze twee kamers in voor crisisopvang van jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Heel wat jongeren en ouders met ervaring in armoede kunnen in de Takel terecht.
 

De synergie van drie autonome werken onder éénzelfde vlag van De Takel Oostende tekent zich als het ware af op de as van preventie naar zorg. Dat intern samenwerkingsverband maakt het mogelijk om zelfs bij ernstige crisissen, continuïteit in relaties en ondersteuning te bieden.

Het samen werken uit zich tevens in het samen zoeken naar mogelijke antwoorden op de ervaren maatschappelijke en regionale noden.