Onze werking

De kernopdracht van OBC De Waai is het opmaken van een diagnose en het ontwikkelen, opstarten en uitvoeren van een behandelingstraject bij kinderen en jongeren met een gedrags- en/of emotionele stoornis (GES-problematiek), waarbij ouders en andere opvoedingsbetrokkenen mee begeleid en ondersteund worden in dit hulpverleningsproces. Om deze opdracht te realiseren, vertrekken we in OBC De Waai vanuit een dialoog met onze cliënten: luisteren naar hun verhaal, hen ontmoeten, in gesprek en samen op weg gaan. Wie zit op dat moment voor ons, met welke kwaliteiten en sterktes en welke moeilijkheden ondervindt men momenteel? We wensen niet alleen te luisteren naar het kind of de jongere, maar ook naar zijn of haar context: het gezin, grootouders, pleegouders, een voorziening, de school, de vrijetijdsbesteding, … Samen met ieder van hen wensen we op zoek te gaan naar een traject op maat. 
 

Om een onderbouwd en op maat gemaakt hulpverleningstraject uit te bouwen, maken we gebruik van specifiek uitgekozen theoretische kaders: het systemisch-contextueel kader, de hechtingstheorie en het ontwikkelingsgerichte kader, en specifieke modellen uit de hulpverleningsvisie van vzw Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. 
 

Als OBC zijn we erkend voor de modules ‘diagnostiek’ en ‘intensieve behandeling’. Deze modules kunnen al dan niet gecombineerd worden met de modules verblijf, dagopvang en/of mobiele of ambulante begeleiding. 
 

De module diagnostiek kan een periode van 12 maanden omvatten. We wensen in deze periode in de eerste plaats verdiepend en met een behandelingsgerichte bril te kijken, te ervaren en elkaar te leren kennen. Wat zijn krachtbronnen? Welke factoren spelen een rol in wat moeilijk loopt? Wat zijn patronen en wat zijn handvatten voor een veranderingsproces? 
 

In de module intensieve behandeling kan verder gebouwd worden aan een samenwerkingsrelatie met cliënten in functie van verandering en therapeutische behandeling.

Vanuit een mogelijke combinatie van leefgroepswerking, een individueel en een contextgericht therapeutisch aanbod, wordt gezocht naar een begeleiding op maat van het hele cliëntsysteem. 
 

De module verblijf kan een ondersteunende module zijn, om de intensiteit van de behandeling te vergroten. De keuze kan ook gemaakt worden voor een mobiele en ambulante begeleiding. Een dergelijke begeleiding wordt vaak ingezet als vervolghulpverlening op een verblijf, maar kan ook aansluiten op de initiële vraag van cliënten en verwijzers. 
 

Naast deze vorm van hulpverlening bieden wij ook een rechtstreeks toegankelijk aanbod aan. Hierbij richten we ons op kortdurende diagnostiek – verblijf – dagopvang – begeleiding – outreach. Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp (RTJ) is een afgelijnde, GES-specifieke ondersteuning waarbij de cliënt zijn/haar vraag rechtstreeks aan de organisatie stelt. Voor RTJ moet er geen aanvraag bij het Agentschap Opgroeien ingediend te worden. RTJ kan ondersteuning bevatten op alle levensdomeinen en wordt gestuurd door de vragen, noden, wensen en verlangens van de cliënt en het netwerk. 
 

Tot slot bieden wij ook mobiele en ambulante begeleiding aan voor jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar met gedrags- en/of emotionele problemen.